четвер, 22 жовтня 2020 р.

секрети успіху: soft skills, які обов'язково треба розвивати

Здавалося б, ну що складного в тому, щоб бути учнем — бери та вчися. Однак тут не все так просто.

Наприклад, деякі здібні учні, які легко опановують науки, можуть бути непосидючими чи ледачими. І ось їх, талановитих та амбіційних, відраховують за прогули або неуспішність. А їхні менш талановиті, але більш мотивовані однокласники досягають успіхів у навчанні та професії. То ж які саме soft skills необхідні учням?

1. Внутрішня мотивація. Уміння віднайти мотивацію — це особлива навичка. Іноді батьки купують своїм дітлахам подарунки за гарні оцінки. Це зовнішня мотивація, що не є надто дієвою. Однак для тебе настав час віднайти власну мотивацію до навчання. Потрібно поставити перед собою чітку мету і відповісти на запитання: чому ти вивчаєш саме цей предмет і що треба для того, щоб вивчити його успішно.

2. Креативність. «Якщо тобі дадуть лінійований папір, пиши впоперек» (Хуан Рамон Хіменес).

Творче мислення, вміння подивитися на проблему під іншим кутом і знайти нестандартне рішення ― дуже затребувані навички в сучасному світі. Креативність можна розвинути за допомогою сучасних методик, курсів і спеціальних вправ.

Спробуй подолати власний шлях до самовираження: придумай альтернативну кінцівку до захопливого фільму, приготуй улюблену страву та сервіруй стіл у незвичний спосіб, розмалюй свою футболку, знайди креативне хобі або відвідай цікавий майстер-клас. Просто роззирнися довкола ― і ти побачиш безліч унікальних творчих можливостей.

3. Стресостійкість. Процес навчання завжди був пов’язаний зі стресом. Розумове навантаження, тести, контрольні роботи... Саме в цей час емоції можуть переповнювати тебе і значно заважати. Але навіть у складні дні можна досягти внутрішнього спокою і зібраності. Цьому зарадять вправи на релаксацію, зокрема нервово-м’язова релаксація по Джекобсону, фарбування розмальовок.

Також під час стресу дуже заспокоює створення гармонії навколо себе. Позбудься безладу на столі, у сумці та в конспектах. Це може стати своєрідним якорем для психіки в світі хаосу. Та й причин для хвилювання, коли все упорядковано, буде значно менше. Навчися визначати пріоритети: це також знижує рівень стресу. Коли потрібно залагодити багато справ, не варто хапатися за все одразу. Вибери найважливіше або найтерміновіше та почни саме з нього.

4. Адаптивність та гнучкість. Уміння пристосуватися до обставин і знаходити позитивні моменти навіть у непростих ситуаціях дуже допомагає у навчанні та житті. Що швидше людина звикає до нових умов, то більш плідно вона працює. Для того щоб розвивати навички особистісної адаптованості, потрібно частіше залишати зону комфорту, не боятися викликів, пробувати різні заняття та не уникати нового для себе досвіду.

5. Самопрезентація. Це одна з найважливіших навичок, що допомагають у житті. Будь-яка успішна людина, як правило, вміє себе презентувати. Мистецтво самопрезентації складається з декількох елементів: упевненості в собі, вмінь розповісти про свої досягнення, мати гарний вигляд і викликати симпатію, а також майстерності говорити.

Опанувати це можна як на спеціальних тренінгах, так і самостійно. Не завадить відвідування театрального гуртка або занять зі сценічного мовлення. Наразі на YouTube можна знайти численні майстер-класи на цю тему.

Немає коментарів:

Дописати коментар