пʼятницю, 10 квітня 2020 р.


📊Вчора в мережі Instagram я проводила опитування «Що вас зараз хвилює?» За результатами зрозуміла, що у кожного з нас є причини для тривоги. Когось хвилюють не зовсім зрозумілі обмеження, інші переживають за здоров’я близьких або мають страх перед невідомістю, адже незрозуміло чого чекати далі. Студенти хвилюються через сесію, випускники - через майбутнє ЗНО. Чому ж одні люди відносно спокійно переживають карантин, а інші спустошують полиці в магазинах і втрачають останні нервові клітини?
Сьогодні поговоримо про тривогу.
Тривога – негативно забарвлена емоція, що виражає відчуття невизначеності, очікування негативних подій, важковизначені передчуття.
Вона буває продуктивна і непродуктивна.
📈Продуктивна тривога – це хороший стимул до діяльності, до вирішення проблеми. Наприклад: «Я тривожусь через майбутнє ЗНО, тому використовую час карантину, щоб краще підготуватись».
📉Непродуктивна тривога діє навпаки. Зазвичай вона починається зі слів «А раптом…». «А раптом я не здам ЗНО?» «А якщо я захворію на коронавірус?» «Раптом щось станеться з моїми рідними?» Як такі думки вплинуть на ваші дії? Ніяк, адже ви як і раніше будете готуватись до ЗНО, дотримуватись рекомендацій МОЗ та піклуватись про рідних.
Є речі, які ми можемо контролювати і речі, що знаходяться поза нашою зоною впливу. Якщо постійно хвилюватись через питання, які не можете контролювати – ми будемо втрачати час для реальних дій, які дійсно можуть допомогти. Коли ми діємо для вирішення проблеми – стає спокійніше, адже з’являється відчуття контролю.
🧠📺Також важливо дотримуватись інформаційної гігієни. Знайти на офіційному сайті МОЗ рекомендації стосовно запобігання поширенню COVID-19 – це прояв продуктивної тривоги. Непродуктивна тривога заганяє нас в так званий «бульбашковий фільтр», коли ми постійно оточуємо себе інформацією про коронавірус, кількість інфікованих чи загиблих. В такому випадку ми постійно оновлюємо стрічку новин в пошуках нових даних. Необхідно звузити потік інформації, яка часто недостовірна, адже така популярна тема провокує багато фейків. Оберіть 1-2 офіційні джерела інформації, щоб розуміти реальну картину ситуації.
Зберігайте спокій та бережіть себе, а якщо відчуваєте тривогу – перетворюйте її в продуктивну❤️

Немає коментарів:

Дописати коментар