понеділок, 13 квітня 2020 р.

Психолог, психіатр, психотерапевт… Часто ці поняття вважають синонімами або плутають. У цих різних професій справді є дещо спільне. З грецької мови «psyche» перекладається як «душа», а не «псих», як спочатку могли перекласти 😉😉
Психологи, психотерапевти і психіатри – це фахівці в області психічного здоров'я людини. Але в діяльності кожного з них є свої особливості.

👩‍🎓📝  Хто такий психолог?
Людина, яка отримала вищу освіту за спеціальністю «психологія», але не є медичним фахівцем. Психолог НЕ ПРИЗНАЧАЄ ЛІКИ і НЕ СТАВИТЬ ДІАГНОЗИ. Психологи займаються проблемами, які можна вирішити за кілька сеансів (короткострокові запити). Найчастіше це труднощі в спілкуванні з людьми, кризи в сім’ї, проблеми у відносинах, незадоволеність собою, своїм життям і вчинками, потреба в самовизначенні. Також вони проводять освітні заходи, тренінги.

👩‍⚕️💊 Хто такий психіатр?
Це ЛІКАР з вищою медичною освітою, який отримав спеціальну підготовку з психіатрії та володіє методами діагностики, лікування, профілактики та експертизи психічних захворювань. Психіатр має право встановлювати діагнози та призначати медпрепарати. Психіатр займається корекцією важких депресивних станів, неврозами, такими захворюваннями як шизофренія, психози, порушення мислення тощо. До психіатра варто звертатися у випадках спроб суїциду, параноїдальних ідей, марення і галюцинацій, тривалого безсоння тощо.

👩‍💼🧠 Хто такий психотерапевт?
Психотерапевт – це психолог або психіатр, який отримав додаткову спеціалізацію в галузі психотерапії (наприклад психоаналіз, гештальт-терапія тощо) і має відповідний диплом. Він займається глибинними проблемами людини: що відбувається в її житті, відносинах, причинах тривожних станів тощо. Психотерапевт працює з станами,коли людині погано, але це ще не переросло в психічне захворювання. Наприклад: відчуття постійної втоми, безпричинні коливання настрою, раптові напади страху чи агресії, надвисока дратівливість, проблеми в родині, труднощі у спілкуванні, втрата/збільшення апетиту, безсоння, нав’язливі думки.
Людина, що звернулася до психолога чи психотерапевта, є його КЛІЄНТОМ, а не пацієнтом.
Не бійтесь звернутись до спеціаліста – це не соромно! Бережіть своє психічне здоров'я ❤️


Немає коментарів:

Дописати коментар